Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Tüpraş, Bloomberg Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde Yerini Aldı

Güncelleme :26.01.2022

 Enerji sektöründe eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık odağıyla faaliyetlerini sürdüren Tüpraş, bu alandaki performansıyla Bloomberg’in 2022 Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne (Global Equality Index-GEI) girdi. 

 Türkiye’nin lider enerji şirketi Tüpraş, sorumlu şirket bilinciyle gerçekleştirdiği, toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki çalışmalarıyla küresel arenada önemli bir başarıya imza atarak küresel platformda en kapsamlı toplumsal cinsiyet eşitliği araştırmalarından biri olan Bloomberg Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde yerini aldı. Tüpraş’ın endekse katılımı, kapsayıcılık, çeşitlilik ve eşitlik kültürünün yaygınlaştırılması yönündeki uzun vadeli çalışmalarına da önemli katkılar sağlayacak. 

 Bloomberg Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi kapsamında raporlama yapan halka açık şirketler; kadın liderliği ve yetenek havuzundaki kadın oranı ücret eşitliği, kapsayıcılık kültürü, cinsel tacizle mücadele politikaları ve kadın dostu marka kimliği olmak üzere beş alanda değerlendiriliyor. Bu alanlardaki performans ve şeffaflıkları çerçevesinde belli bir skorun üstünde not alan şirketler endekse dahil olabiliyor. 11 sektörün bulunduğu endekste 45 ülke ve bölgeden küresel düzeyde 418 şirket yer alırken, Türkiye’den toplam 7 şirket bulunuyor.

 “‘Eşitlik için enerjimiz bitmez’ diyerek enerji sektöründe kapsayıcı bir iş kültürü oluşturmak için çalışıyoruz”

 Toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki örnek çalışmalarıyla “Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi”nde yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, “Endekste yer almamızın; şirketimizin kapsayıcılık, çeşitlilik ve eşitlik kültürünün yaygınlaştırılmasına önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Eşit fırsatlarla çeşitliliği barındıran kapsayıcı bir işyeri yaratmak, sürdürülebilirlik gündemimizin önemli bir hedefi. Tüpraş’ta yaş, cinsiyet, etnik köken, din, engellilik, eğitim ve ulusal köken açısından hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm çalışma arkadaşlarımızın eşit fırsatlara sahip olması en önemli önceliklerimiz arasında yer alıyor. Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık politikalarının devreye alınmasına, tüm kademelerde kadın-erkek istihdam oranında eşitliğin sağlanmasına, kadın çalışan istihdamının ve kadınlara yönelik gelişim olanaklarının artırılmasına odaklanıyoruz.  

Tüpraş olarak, hiçbir işin cinsiyeti olmadığını, işlerin ancak uzmanı olabileceğini iyi biliyoruz. Her bireyi eşsiz ve farklı kılan özelliklerin bir araya gelerek oluşturduğu zenginliğin, Tüpraş’ı geleceğe taşıyacak en büyük güçlerden biri olduğuna inanıyoruz. Bu inançla, çalışmalarımızı ‘Eşitlik için Enerjimiz Bitmez’ diyerek sürdürecek, bugünün ve geleceğin enerjisini kadın erkek çalışma arkadaşlarımızla birlikte üretmeye devam edeceğiz” dedi.

 “Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık Komitemiz, politikalarımız doğrultusunda çalışmaları yaygınlaştıracak”

 Tüpraş’ın 2017 yılında Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri imzacısı olarak, parçası olduğu Koç Holding’in toplumsal cinsiyet eşitliği alanında rehber niteliği taşıyan öncü çalışmaları doğrultusunda toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemeyi sürdürdüğünü belirten Yelmenoğlu şöyle devam etti: “2021 yılında Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık Komitesini kurarak 2015 yılından bu yana attığımız somut adımları daha da sağlamlaştırdık. Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık konusunu Tüpraş’ta yaşayan bir kültüre dönüştürmek adına, politikalarımızı yıl içinde hayata geçirerek, aksiyonlarımızı komitenin yakın takibine alacağız. Politikalarımız doğrultusunda Tüpraş içinde dil, ifade ve akıl kullanımına yönelik davranış değişikliğini sağlamak adına farkındalık eğitimleriyle komite çalışmalarımızı başlatmayı hedefliyoruz. Bu yayılımı kolektif bir şekilde yürütmek amacıyla gönüllü uygulama elçileri de belirlenecek.” 

 “İstihdam edeceğimiz her iki çalışandan biri kadın olacak”

 Sürdürülebilir kalkınma, ekonomik ve sosyokültürel gelişim için kadın ve erkeğin iş hayatında ve toplumda eşit katılımının son derece önemli olduğuna dikkat çeken Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, “Bu hedefimiz doğrultusunda işe alımda kadın erkek oran eşitliğini sağlamak adına daha güçlü adımlar atacağız” dedi. 

 Tüpraş’ın kısa bir süre önce duyurduğu amaç odaklı 2050 Stratejik Dönüşüm Planı kapsamındaki hedef çalışmalarında da yer alan toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın istihdamı faaliyetleriyle değer yaratmaya devam edeceklerini açıklayan Yelmenoğlu, “Bugün itibarıyla toplam çalışan sayımızın yüzde 10’u kadınlardan oluşurken, ofislerimizde bu oran yüzde 30’u buluyor. Yönetim kurulundaki kadın temsil oranımız yüzde 16,6 seviyesinde. 2025 yılında yönetim kurulunda kadın temsil oranı hedefimiz ise yüzde 25. Ar-Ge bölümümüzün yüzde 63’ü kadınlardan oluşuyor. Yönetim kademelerinde kadın çalışan oranımız yüzde 26 seviyesinde. Yetenek havuzumuzun yüzde 52’sini kadın çalışanlarımız oluşturuyor. Bu rakamı yüzde 50’nin altına düşürmeme hedefiyle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde istihdam edeceğimiz her iki çalışandan biri kadın olacak. 

 Kısa vadede ise ilk önceliğimiz, her seviyede ve görevde kadın çalışanlarımızın ve liderlerimizin sayısını artırmak. Üst yönetimde kadınları daha fazla görmeyi ve bu doğrultuda da gerekli teşvikleri sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

 “Vardiyalı kadın saha çalışanlarımızın sayısını artıracağız”

 Rafinaj sektöründe öncü bir uygulama olarak, üretim sahalarında vardiyalı kadın teknisyen ve operatörleri istihdam ettiklerini vurgulayan Yelmenoğlu, “Üç yıl önce ilk kez Batman’da olmak üzere; İzmit, Kırıkkale ve İzmir rafineri sahalarımızda kadın operatör ve teknisyenler aramıza katıldılar. Bugüne kadar kadın mühendislerimiz hep vardı ancak sahada vardiyalı kadın çalışanlarımızın işe başlaması, hem sektörümüz hem de şirketimiz adına öncü ve örnek bir uygulama oldu. Üretim sahasında görevli, vardiyalı kadın saha çalışanlarımızın sayısını artırmayı, projemizin kapsamını daha da genişletmeyi, ustabaşılık gibi kıdemli saha pozisyonlarında da orta vadede kadın çalışanlarımızın olmasını amaçlıyoruz” dedi. 

 “Kadınların hayatın her alanında güçlenmesinde farkındalık yaratmak için tüm enerjimizle çalışmaya devam ediyoruz.”

 İş yerinde eşitlik ve kapsayıcılık prensibiyle hareket ederken, 2018 yılında kadınların ve kız çocuklarının toplumun her alanında yer alması konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, HeForShe Hareketi ve Fenerbahçe Spor Kulübüyle küresel iş birliğine imza attıklarını belirten Yelmenoğlu, “Bu kapsamda 2021 yılında spor kurumlarının toplumsal cinsiyete duyarlı uygulamaları hayata geçirebilmeleri, kadın ve kız çocuklarının sporla ve sporda güçlenmelerine destek olmaları için bir yol haritası niteliğindeki “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Kurum Rehberi’ni de yayınladık” dedi.

Bu haber 1022 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Şarjagel ve LenaCars'ın İletişim Ajansı Motto İletişim Danışmanlığı Oldu!... 18.03.2024
PÜİS Ege Bölge Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile bir araya geldi... 18.03.2024
Anadolu Isuzu Çocukları Kitaplarla Buluşturmaya Devam Ediyor... 18.03.2024
Green Holding, Türkiye’yi Formula 1 Yarışlarıyla Buluşturmak için Hazırlanıyor... 18.03.2024
VOLTRUN, Türkiye’nin En Hızlı Şarj Ünitesi BOOST-E kurulumunu gerçekleştirdi... 18.03.2024
Schneider Electric, 7. IEEE Türkiye Power & Energy Society Kampı’nda Sürdürülebilirlik Odaklı Çözümleri Paylaştı... 18.03.2024
Enerjide verimlilik artırıcı projeler için başvurular 15 Nisan'da başlıyor... 18.03.2024
Küresel gaz üretiminin 2050 yılına kadar %32 artması bekleniyor... 18.03.2024
SOCAR Türkiye, Türkiye'deki 15 yıllık enerjisini yeni yatırımlarla geleceğe taşıyacak... 18.03.2024
3038DWT Kapasiteli Oil Chemical Tanker Gemisini Bünyesine Kattı, Yatırıma Devam Dedi!... 18.03.2024
İGA İstanbul Havalimanı, 5 yılda dördüncü kez “Yılın Havalimanı” seçildi... 18.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.