Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Dünya enerji krizine sürükleniyor

Güncelleme :05.05.2022

 Pandemi ile başlayan ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile büyüyen küresel tedarik sıkıntısı, başta enerji olmak üzere ciddi bir emtia krizine dönüşebilir.

Coronavirüs pandemisi ile sarsılan küresel tedarik zinciri, son dönemdeki gelişmelerle birlikte farklı bir boyuta evriliyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yanı sıra Çin'in yeniden sert karantina önlemlerine başlaması, başta petrol ve doğalgaz olmak üzere küresel emtia piyasalarını sarsıyor. Petrol varil fiyatının 100 doların üzerinde tutunması ve bin metreküp doğalgazın 3 bin dolar seviyelerini görmesi, dünya çapında emtia fiyatlarının artışını da tetikledi.

ELEKTRİFİKASYON İÇİN

Lityum, bakır, nikel, grafit, manganez ve kobalt gibi çok sayıda mineralin fiyatı uluslararası borsalarda yükseldi. Fosil yakıta bağımlılığı azaltacak elektrifikasyonda oldukça önemli olan bu minerallerin madenciliği ve işlemesi de yaygın değil. Dünyadaki kobaltın büyük bölümü Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden, nikel Endonezya'dan, lityum Avustralya'dan, bakır Şili'den ve nadir toprak elementleri de Çin'den geliyor. Mineraller birçok ülkede çıkarılsa da, Çin işleme konusunda hâlâ lider konumunda. Küresel enerji dönüşümü için uzmanların kritik olduğunu söylediği 17 mineral var. Uzmanlara göre, 20. yüzyıl tarihini şekillendiren güç petrol ürünleriydi ancak bir sonraki yüzyıla minerallerin damga vurması bekleniyor.

2040'TA TALEP KATLANACAK

Uluslararası Enerji Ajansı'nda (IEA) temiz enerjiye geçişte minerallerin önemi üzerine çalışan Enerji Uzmanı Tae-Yoon Kim, 2040 yılına gelmeden bu minerallere olan talebin hızla artacağını söyledi.

Risk günden güne büyüyor

Enerji fiyatlarındaki artışın 2021'de başlaması ve Rusya-Ukrayna savaşı ile hızlanması, 1970’leri andıran bir “enerji krizi” tartışmasını da başlattı. Uluslararası finans ve enerji danışmanlık şirketi IHS Markit’in Başkan Yardımcısı, Amerikalı Enerji Uzmanı Daniel Yergin bu konuda ciddi bir uyarıda bulunarak, enerji piyasasının 1970'lerdekine benzer bir krize doğru gitmekte olduğunu söyledi.

Temiz enerji için mineraller gerekli

Rusya, ABD ve müttefiklerinin Ukrayna işgaline son vermesi için kendisine uyguladığı yaptırımlara misilleme olarak Avrupa ve pek çok ülkenin Rus doğalgazına olan bağımlılığını savaş silahı olarak kullanabileceğini gösterdi. ABD Başkanı Joe Biden ise 31 Mart’ta yaptığı açıklamada “Amerikan yapımı temiz enerjiyle bir gelecek” inşa etmenin ulusal güvenlik için önemine dikkat çekti. Bu temiz enerji için de minerallerin önemi oldukça büyük.

Bu haber 2490 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.