Haber Ekonomi


Haberler > Yenilenebilir Başlıkları

2023’te yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel elektrik üretimindeki payı ilk kez %30'u aştı

Güncelleme :09.05.2024

 En son Ember raporuna göre, güneş ve rüzgar enerjisinin büyümesi sayesinde dünya, fosil yakıt üretiminin küresel olarak azalacağı 'kritik dönüm noktasına' yaklaşıyor

Londra merkezli enerji düşünce kuruluşu Ember'in çarşamba günü yayınladığı rapora göre, yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel elektrik üretimindeki payı 2023 yılında ilk kez %30'u aştı.

The Global Electricity Review başlıklı rapora göre Türkiye, elektriğinin yüzde 42'sini temiz kaynaklardan üreterek dünya ortalamasını geride bıraktı.

Rapora göre, "Güneş ve rüzgardaki hızlı büyüme, dünyayı, muhtemelen bu yıl, fosil üretiminin küresel düzeyde azalmaya başladığı çok önemli bir dönüm noktasına getirdi."

Rapor, küresel elektrik talebinin %92'sini temsil eden 80 ülkeyi kapsayan küresel enerji sistemine genel bir bakış sunuyor.

Rapora göre dünyanın elektrik talebi geçen yıl 29,5 terawatt saat gibi rekor bir seviyeye ulaştı.

Yenilenebilir enerji kaynakları, güneş ve rüzgar enerjisinin 2000'de %0,2'den 2023'te rekor seviye olan %13,4'e yükselmesinin etkisiyle 2000 yılından bu yana küresel elektriğin %19'undan %30'unun üzerine çıktı.

Ember'e göre güneş enerjisi, elektrikteki büyümenin ana kaynağıydı ve 2023'te kömürden iki kat daha fazla yeni elektrik üretimi sağladı.

Araştırma, güneş enerjisinin üst üste ikinci kez en büyük yeni elektrik kaynağı olarak rüzgarı geride bıraktığını ve art arda on dokuzuncu yıldır en hızlı büyüyen elektrik kaynağı olma eğilimini sürdürdüğünü vurguladı.

Yenilenebilir enerjideki rekor büyümeye rağmen 2023'te hidroelektrik üretimi, Çin ve diğer yerlerdeki kuraklık nedeniyle son beş yılın en düşük seviyesine geriledi ve bu durum hidroelektrik enerjinin tam potansiyelini sınırladı.

Rapor, 2023 yılında kömür üretimindeki artışın yüzde 95'inin kuraklıktan ciddi şekilde etkilenen dört ülkede (Çin, Hindistan, Vietnam ve Meksika) meydana geldiğini ortaya koydu.

-Türkiye 2030 yılına kadar elektriğinin %47'sinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasını hedefliyor

Türkiye'de güneş ve rüzgar enerjisi, ülke elektrik üretiminin sırasıyla %6 ve %10'unu oluştururken, hidroelektrik %20 ile en büyük yenilenebilir elektrik kaynağı olmaya devam etti. Geçen yıl ülkenin elektriğinin %58'i fosil yakıtlardan üretildi.

Ember'e göre Türkiye'nin yenilenebilir enerjiden elektrik üretim potansiyeli oldukça yüksek ve 2030 yılına kadar elektriğinin yüzde 47'sini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılama hedefi var.

Rapor hakkında yorum yapan Ember'in küresel içgörüler direktörü Dave Jones, yenilenebilir enerji kaynaklarının geleceğinin, özellikle de herkesin mümkün olduğunu düşündüğünden daha hızlı hızlanan güneş enerjisiyle geldiğini söyledi.

"Enerji sektörü emisyonlarının azalması artık kaçınılmaz" diye ekledi. “2023 muhtemelen enerji tarihinde önemli bir dönüm noktası olan, enerji sektöründeki emisyonların zirve noktası olan dönüm noktasıydı. Ancak emisyonların düşme hızı yenilenebilir enerji devriminin ne kadar hızlı devam ettiğine bağlı.”

Jones, AB gibi önemli oyuncuların politikaları, teşvikleri ve uyarlanabilir çözümleriyle bu ilerlemeyi sürdürmek için güneş ve rüzgarın tüm potansiyelini kullanmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Jones, "Temiz elektriğin yaygınlaştırılması yalnızca enerji sektörünün karbondan arındırılmasına yardımcı olmakla kalmıyor" dedi. “Aynı zamanda ekonomiyi canlandırmak için gereken arz artışını da sağlıyor; ve iklim açısından oyunun kurallarını değiştiren gerçek şey bu.”

Bu haber 294 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Mercedes’in Sağlık Bakım Tırı, Kamyon Şoförleri için 3. Yılında Yeniden Marşa Bastı... 20.05.2024
Polat Enerji Yenilenebilir Enerji Yatırımlarına Devam Ediyor ... 19.05.2024
Avrupa’nın Güneş Enerjisi Devleri Kalyon PV’de Buluştu... 19.05.2024
Karsan’a Uluslararası Alandan Üç Ödül Birden! ... 19.05.2024
Volvo Trucks, Mersin Lojistik ve Taşımacılık Fuarı’nda Yenilikçi ve Üstün Donanıma Sahip Modellerini Sergiledi!... 19.05.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.