Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

TPAO daha az petrol sondajı yapacak

Güncelleme :30.01.2015

Türkiye’nin petrol ve doğalgaz ülkesi olmadığını vurgulayan Şişman, “Karadeniz’de, Akdeniz’de, karalarda çalışacağız ama yönümüzü dışarıya çevirmeyi ihmal etmeyeceğiz. Dışarıda önemli yatırımlar yapmak zorundayız” dedi.
 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdür Vekili Besim Şişman, “Son petrol fiyatlarından sonra TPAO olarak sondajlarımızda bir takım azaltmalara gideceğiz, bir takım revizyonlar yapacağız” dedi.
Şişman, TPAO’nun 2011-2012 yılı bilanço ve netice hesaplarına ilişkin TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’ndaki görüşmelerde yaptığı konuşmada, sektörün çok hızlı gelişip değiştiğini söyledi.
Irak’ta yaşanan gelişmelerin birçok projeyi ve şirketi sıkıntıya düşürdüğünü ifade eden Şişman, son dönemde oluşan siyasi yumuşamanın olumlu bir hava yarattığını belirtti. Şişman, yerellerle iyi temaslar kurarak faaliyetlerini devam ettirdiklerini dile getirerek, “Irak’ta TPAO için kuzey, güney fark etmeksizin çok ciddi bir gelecek olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Petrol fiyatlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Şişman, şöyle konuştu:
“Petrol fiyatlarındaki en büyük olayın spekülasyon ve yaşanan siyasi problemler olduğu tartışma götürmez. Eskiden 65-80 dolar civarındaki petrol fiyatının normal olduğunu söylüyorduk. Bunun üstü de altı da spekülasyon diyorduk. Bunun 90 dolarla kadar çıkabileceğini düşünmeye başladık. Bizim görüşümüze göre 75-90 dolar, bunları 5’er dolar esnetebilirsiniz, bunun dışında aşağı ya da yukarıda oluşan fiyatlar kesinlikle spekülatif ve politik bir problemdir, teknik altyapısı yoktur.”
“Dışarıda yatırım yapmak zorundayız”
Türkiye’nin petrol ve doğalgaz ülkesi olmadığını vurgulayan Şişman, “Karadeniz’de, Akdeniz’de, karalarda çalışacağız ama yönümüzü dışarıya çevirmeyi ihmal etmeyeceğiz. Dışarıda önemli yatırımlar yapmak zorundayız” dedi.
Bu yıl 128 sondaj yapmayı planladıklarını ifade eden Şişman, sondaj çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:
“Yurt içinde 1,4 milyar lira, yurt dışında da 2,3 milyar dolar yatırım öngörüyoruz. Son petrol fiyatlarından sonra TPAO olarak sondajlarımızda bir takım azaltmalara gideceğiz, bir takım revizyonlar yapacağız. Bu da normal bir durum. Fiyatlar değiştiği zaman bütün şirketler dinamik bir tepki gösterir. İlk yaptıkları iş, insanları işten çıkarırlar, bir takım projelerini iptal ederler. Yaklaşık 4 bin 600 personelimizi işten çıkaracak bir pozisyonumuz olmadığına göre bir takım faaliyetlerimizi kısıtlayarak bu dönemi doğru şekilde yönetmeye gayret ediyoruz. Bu, günübirlik bir durumdur. 40 dolar petrol fiyatlarıyla bile uzun soluklu bakıldığında TPAO bilançosu sıkıntıya düşmez. Amacımız bu dönemi krediyle geçiştirmeyelim, gelecek dönemde daha güçlü bir TPAO’yu vücuda getirelim. Buradaki temel gaye budur. Yoksa mevcut durumumuzda istediğimiz her yerden kredi bularak sistemi çevirebiliriz, ancak bu doğru değil.”
Doğu Akdeniz’deki arama çalışmaları
Komisyon üyeleri, TPAO Genel Müdürlüğü görevine asaleten atama yapılmamış olmasını eleştirildi.
TPAO’nun Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri ve arama çalışmalarında bir umut olup olmadığının sorulması üzerine Şişman, “Bir umut olmasa bu işler yapılmazdı. Doğu Akdeniz’de çalışma yapmak zaten mevcut politikalarımızda vardı. Neden daha aşağıya ilgi duyduk? Başkaları neden duyduysa biz de o yüzden duyduk. Sonra da bu bölgeye gittik. Rum kesimiyle çatışan bir takım bölgeler var. Bunlar bizim dışımızda gelişen siyasi meselelerdir. Doğu Akdeniz’deki çalışmalarımız eskiye uzanıyor ama güneye koymamızın nedeni İsrail’deki keşiften sonra bölgenin cazip olmasıdır” dedi.

 

Bu haber 3112 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.