Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, “İntifa Döneminde Tavan Fiyat Uygulaması Söylemi Doğru Değil”

Güncelleme :03.06.2020

 PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, kısıtlı bir kar payına ve düşen satışlara rağmen tüketiciye kesintisiz hizmet etmeye devam eden akaryakıt sektörünün iftiharla anılması gerekirken, tavan fiyat uygulaması söylemleriyle rencide edilmesini doğru bulmuyorum dedi.

Aynı zamanda Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Üyesi olan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, telekonferans yöntemiyle yapılan TİSK Yönetim Kurulu Toplantısına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e sektörün beklentilerini ve gündeme ilişkin değerlendirmelerini iletti. 

 TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol’un başkanlığında gerçekleştirilen TİSK Yönetim Kurulu Toplantısına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Bakan Yardımcıları Abdullah Tancan ve Alparslan Bayraktar katıldı. 

 Aynı zamanda TİSK Yönetim Kurulu Üyesi olan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, toplantıda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e, sektördeki haksız rekabetin önlenmesi için maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışların yasaklanması, akaryakıt ürünleri üzerinden yapılan vergi kaçakçılığının önlenmesi için  KDV’nin ÖTV’ye eklenmesi,  kaçakçılığın önlenmesi için Mersin’de pilot olarak başlatılan uçtan uca takip sisteminin tüm Türkiye genelinde uygulanması, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının şirkete değil, yere verilmesi, 2005 yılı öncesinde faaliyette bulunan ancak kilometre tahdidi nedeniyle otogaz satamayan akaryakıt istasyonlarının otogaz satabilmeleri için kilometre tahdidinden muaf tutulması taleplerini iletti. 

Genel Başkan Okumuş ayrıca Bakan Fatih Dönmez’e gündemde yer alan akaryakıt fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerini iletti. 

Toplantı sonrasında bir açıklama yapan Genel Başkan Okumuş şunları söyledi:

“Akaryakıt sektörü her zaman olduğu gibi, yaşadığımız küresel salgında da üzerine düşen sorumluluğu eksiksiz yerine getiren sektörlerden biri oldu. Bu dönemde istasyondaki satışlar bulunduğu konuma göre yüzde 30 ila 50 arasında düşmesine, sınırlı bir kar payına, maliyetlerin kar paylarına oranla önemli boyutlarda artmasına, nöbetçi istasyon uygulamasının yapıldığı 3 ay boyunca 12 gün kapalı kalmasına rağmen büyük bir fedakarlıkla tüketicilere 7 /24 hizmet vermeye devam etti.   

Diğer yandan bu kadar zor bir süreçten geçmemize rağmen Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı ‘Biz bize yeteriz Türkiyem’ kampanyasına en büyük desteği veren sektörlerin başında geldiğimizi de gururla ifade etmek istiyorum. 

Kısıtlı bir kar payına ve düşen satışlara rağmen tüketiciye kesintisiz hizmet etmeye devam eden akaryakıt sektörünün iftiharla anılması gerekirken, tavan fiyat uygulaması söylemleriyle rencide edilmesini doğru bulmuyorum. 

Hepimiz çok zor bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemi birbirimize destek vererek, birbirimizin moralini yüksek tutarak sağlıklı bir şekilde atlatabiliriz. O yüzden herkesin söylemine çok dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum.

Her zaman sektörümüzün yanında olan EPDK Başkanı Sayın Mustafa Yılmaz’ın intifa dönemine çok yaklaştığımız bir süreçte sektörümüze yönelik tavan fiyat uygulaması açıklaması intifa sürecini de olumsuz etkileyebilir. Bir önceki intifa dönemi olan 2015 yılında da EPDK bir taslak yayınlamış ve bu taslak intifa sürecini bayiler açısından çok olumsuz etkilemişti. Yine bir intifa sürecindeyiz. 2015 yılında yaratılan mağduriyet 2020 yılında da yaratılmamalı.  

Sektörde oyunu kurallarına uygun oynamayan biri veya birileri varsa ceza onlara kesilmeli, tüm sektör cezalandırılmamalı, töhmet altında bırakılmamalı. Sektörümüz yıpratılmamalı, aksine desteklenmeli. Ceza söylemlerinin eski Türkiye’de kaldığını düşünüyorum. Ticaretin serbest olduğu bir ülkede, bu tür söylemlerin doğru olmadığını düşünüyorum. Tüm sektörün akaryakıt ürünleri üzerinden yapılan vergi kaçakçılığının önlenmesi için talep ettiği “TABAN FİYAT UYGULAMASI” yerine “TAVAN FİYAT UYGULAMASI”nın ısrarla gündeme getirilmesini ve bu söylemle sektörümüzün kamuoyu önünde hedef gösterilmesini doğru bulmuyorum.

Konu vatansa gerisi teferruattır. Rafinerici, dağıtıcı, bayi ve tüketici hepimiz bir bütünün parçalarıyız. Yaşadığımız bu zor günleri ortak akılla, birlikte hareket ederek aşabiliriz. Hepimiz bu bilinçle hareket eder ve söylemlerimizi buna göre oluşturursak tüm sorunların üstesinden geleceğimize inanıyorum”

Bu haber 4790 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
“Yeni Nesli Otomotive Kazandırmak Zorundayız”... 25.04.2024
Vestel elektrikli araç şarj istasyonları ‘Kesintisiz Hayatın Gücü’nü sunuyor... 25.04.2024
Renault Trucks Fest ile yeni Renault Trucks modelleri Türkiye turuna çıkıyor ... 25.04.2024
JAECOO, Pekin Uluslararası Otomobil Fuarı'nda Yeni Enerjili Ürünlerini Sergiliyor!... 25.04.2024
Teksan, 23 Nisan’da Hatay’da çocuklarla buluştu... 25.04.2024
Gaziantep-Şahinbey Belediyesinde Akaryakıt Yönetiminde Yeni dönem; Asis Otomasyon İle Dönüşüm Başlıyor... 25.04.2024
Siemens Türkiye’nin Enerji Çözümleri, Uşak OSB’de Yıllık 2 Milyon TL Tasarruf Sağlıyor... 25.04.2024
İlklerin Öncüsü Propay Ödeme Teknolojileri'nden 23 Nisan'a Özel Anlamlı Proje: İlk Kredi Kartım İlk Yazar Kasam... 25.04.2024
DEPSAŞ Enerji'den tarımsal sulama abonelerine borç uyarısı... 25.04.2024
AB'nin enerji sepetinde son 3 yılda Rus gazının yerini LNG aldı... 25.04.2024
IEA: 2030 hedefleri için batarya kurulumlarının hızlanması gerekiyor... 25.04.2024
Scania Türkiye’nin İlk Laboratuvarı Geleceğin Teknisyenlerini Yetiştirecek... 25.04.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.