Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Türkiye yeni sondaj gemisi alıyor!

Güncelleme :10.02.2021

 Karadeniz’de Fatih sondaj gemisinin 405 milyar metreküplük tarihi keşfi ile dünyada büyük yankı uyandıran  Türkiye hem Karadeniz’de hem de Akdeniz’de sondaj faaliyetlerine hız verdi. Türkiye, Fatih, Yavuz ve Kanuni'nin ardından 4. sondaj gemisini alıyor. Norveç'ten gelecek gemi için ön anlaşmanın yapıldığı bildirildi.

Karadeniz'de Fatih sondaj gemisinin 405 milyar metreküplük tarihi keşfi ile dünyada büyük yankı uyandıran Türkiye hem Karadeniz'de hem de Akdeniz'de sondaj faaliyetlerine hız verdi. Türkiye, Fatih, Yavuz ve Kanuni'nin ardından 4. sondaj gemisini alıyor. Norveç'ten gelecek gemi için ön anlaşma yapıldı.

Türkiye son yıllarda hem Karadeniz'de hem de Akdeniz'de sondaj faaliyetlerine oldukça hız verdi. Bu faaliyetlerinin sonucunu da yavaş yavaş alan Türkiye, Fatih sondaj gemisinin Karadeniz'de Tuna-1 kuyusunda yaptığı 405 milyar metreküplük keşif ile dünyada adından söz ettirdi.

YENİ SONDAJ GEMİSİNİN ADI: BOLETTE DOLPHIN

Bir süredir sondaj gemisi filosunu genişletme çalışmaları yürüten Türkiye, sondaj gemisi filosuna bir yenisini daha ekliyor. Yeni gelecek gemi ile birlikte sondaj gemisi sayısını 4'e çıkaracak Türkiye'nin üst düzey teknolojik özelliklere sahip gemisinin adının 'Bolette Dolphin' olduğunu ifade edildi.

 Güney Kore yapımı geminin Norveç'ten alındığı bildirilirken, satın alma işlemi için ön anlaşmanın da yapıldığı belirtildi. Geminin Türkiye'ye getirilmesi için bürokratik işlemlerin tamamlanması bekleniyor.

GEMİYE EFSANE 'CADILLAC' BENZETMESİ YAPILIYOR

'Bolette Dolphin' Kanuni sondaj gemisinin ardından Türkiye'nin 4. Sondaj gemisi olarak öne çıkarken, geminin diğerlerinden daha üstün kabiliyetlere sahip olduğunu ifade ediliyor. Bu gemi için sektör yetkilileri, ABD'li efsane lüks otomobil markasına atfen, 'Cadillac' benzetmesi yapıyor.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) envanterine katılacak olan gemi şu an Norveç'te bulunuyor. Gemi, bürokratik işlemlerin tamamlanmasının ardından Türkiye'ye gelecek.

Geminin 2014 yılında Güney Kore'de Hyundai tarafından inşa edildiği öğrenilirken, bu zamana kadar Norveçli Fred Olsen Enerji Şirketi tarafından kullanıldı.

 Uzunluğunun 229 metre, genişliğinin ise 36 metre olduğu belirtilen gemi derin deniz sondaj gemilerinin efsanesi olarak tanımlanıyor. İleri teknoloji özellikleri ile benzerlerinden ayrışan gemi, yaklaşık 12 bin metreye kadar sondaj yapabiliyor.

 Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi, bakım, güncelleme ve geliştirme sürecinin tamamlanmasının ardından göreve başlayacak.

KARADENİZ'DE ARAMA FAALİYETLERİ TAM GAZ SÜRÜYOR

Türkiye, Fatih sondaj gemisi ile Karadeniz'de Sakarya Gaz Sahası'nda keşfettiği 405 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin ardından, bu bölgedeki sondaj faaliyetlerini de hız kesmeden sürdürüyor. Fatih, Karadeniz'deki yeni sondaj lokasyonu olan Türkali-2 kuyusuna ocak sonunda ulaşırken, gemi buradaki sondaj çalışmalarına başladı. Kanuni gemisi ise aynı bölgede mart ayı sonunda sondaj faaliyetlerine başlayacak.

Öte yandan Doğu Akdeniz'de de hidrokarbon aramacılığı faaliyetleri sürdürülürken, Oruç Reis gemisi Antalya Körfezi açıklarında sismik araştırma çalışmalarına devam ediyor. Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisi ise 14 Ocak'ta Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesinde uzunca bir süredir devam eden çalışmalarına ara vererek Mersin Taşucu Limanı'na döndü. Yavuz sondaj gemisinin de yine Taşucu Limanı'ndaki bakımları devam ediyor.

Bu haber 3041 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.