Haber Ekonomi


Haberler > Elektrik Başlıkları

Elektrik Fiyatlarındaki Artış Sanayinin Uzun Vadeli Kalkınmasını ve Üretimi Etkileyecek

Güncelleme :01.02.2022

 2022'nin Ocak ayında açıklanan zamlar arasında en çok dikkat çeken, kademeli olarak %50 ila %125 arasında değişen elektrik zammının olduğunu belirten Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz: “Yeni yılda, bilhassa sanayi ve ticarethane grupları için vergi fonlar dahil ortalama yüzde 130’lara kadar çıkan zamlar uzun vadeli kalkınmayı ve üretimi olumsuz etkileyecektir” dedi. 

 Elektrik Fiyatlarındaki Yüksek Artış Sanayiye Yönelik Yatırımları Zorlaştıracak

2022 yılında elektrik fiyatlarına gelen zammın sanayiye etkilerini değerlendiren Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkanı Ömer Karadeniz, “Yeni yılın ilk ayında açıklanan zamlar arasında en çok dikkat çeken, kademeli olarak %50 ila %125 arasında değişen elektrik zamları oldu. Elektrik fiyatlarındaki bu artışın yüksek orandan sanayiye yansıtılması enflasyonu yüksek seviyelere taşıyacak ve ülkemiz sanayisinin küresel piyasada rekabet gücünü azaltacaktır. Özellikle konut tüketimi için düşük uygulanan fakat sanayiye daha yüksek orandan yansıtılan bu zamların sanayi elektriğinin avantajlarını ortadan kaldırdığı gibi sanayiye yönelik yatırımları da zorlaştırıp üretimi ve ihracatı sekteye uğratması kaçınılmaz” dedi.

 2022 Yılında İşletmelerimizin Rekabet Gücü Kaybolma Tehlikesiyle Karşı Karşıya Kalabilir

Ülkemizde sanayi elektriğinin konut elektriğinden daha pahalıya tedarik edildiğini belirten Ömer Karadeniz, “Bugün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere baktığımızda sanayi elektriği konut elektriğinin altında fiyatlandırılıyor. Böylece üretimin önü açılmış olup imalat sanayini güçlendirecek temeller atılıyor. Fakat ülkemizde maalesef bu durumun tersi söz konusu. 2022 yılında da sanayi elektriği konut elektriğinden daha pahalıya tedarik edilmeye devam etmekte. Bu şekilde sanayide sürdürülebilir üretim çok zor. Bugün bahsi geçen girdi maliyetlerinde yaşanan artışların temel kaynağı enflasyondur. Fiyatlardaki artış devam ettiği sürece, sanayicinin ürettiği ürünün fiyatı da artacak, ortaya çıkan maliyet artışından tüketici de etkilenecektir. 2022 yılında da süreç bu şekilde ilerlerse, sanayicinin kar marjı iyice daralıp eriyecek ve işletmelerimizin rekabet gücü kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır” dedi. 

 OSB’lerdeki Elektrik Kesintileri Tüm Sanayiyi Etkiledi

Sanayicimizin 2022 yılının ilk ayında da sorunlar yaşamaya devam ettiğini söyleyen Ömer Karadeniz, “İran’ın doğalgaz kesintisi yapması nedeniyle Organize Sanayi Bölgelerine yönelik uygulanan doğalgaz kısıtlaması ve elektrik kesintisi üretimi sekteye uğrattı. Üretimde elektrik ve doğalgazın kesilmesi sonucu büyük bir maliyet yükü tehdidiyle karşı karşıya kalan sanayiciler planlanan siparişleri zamanında teslim edemedi ve bu durumun yaratmış olduğu belirsizlikten ötürü yeni siparişler de alınamadı. Üretim sürecinde yaşanan bu sıkıntı sadece sanayiciye değil, son aşamaya gelindiğinde yaşanan aksaklık, gecikme ve eksiklikten ötürü tüketicinin karşısına da zam olarak çıkıyor. Kamu otoritelerimizle birlikte Türk sanayicileri olarak gerekli tedbirlerin alınması ve azami hassasiyet gösterilmesi hususunda gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz” dedi. 

 Sanayici Orta ve Uzun Vadeli Stratejilerle Desteklenmeli

Ülkemiz ekonomisini zorluklara karşı ayakta tutma ve sanayi dalında daha sürdürülebilir bir büyüme için imalat sanayini güçlendirecek adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Ömer Karadeniz, “Elektrik fiyatlarına gelen artışlar imalat sanayini etkiliyor. Enerji maliyetleri işçi maliyetlerini geçmeye başladı. Bunun önüne geçilebilmesi için üretim şart. Burada asıl strateji tüketimi değil, üretimi desteklemek. Atılacak tüm adımlarda öncelik; üretimin, üreticinin olmalı. Önceliklerimizi doğru planlayıp bu şekilde hedeflerimize yöneldiğimizde üretim ve ihracatın önünü açarak sanayimizi güçlendireceğiz. Bunun için de sanayicinin, günü kurtaran değil orta ve uzun vadeli stratejilerle desteklenmesi çok önemlidir” dedi. 

 

Bu haber 1404 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Chery Aimoga Robotları Akıllı Etkileşimin Geleceğini Yönlendiriyor!... 12.02.2025
Rus doğal gaz şirketi Novatek'in net karı 553 milyar ruble... 12.02.2025
Aytemiz İstasyonlarında Sevgililer Günü’nde ikinci illy kahve hediye... 12.02.2025
TEMSA’dan ‘dört dörtlük’ büyüme... 12.02.2025
Enerjisa Enerji’den rekor tahvil ihracı... 12.02.2025
Brisa, Mobilite Liderliğine Giden Yolda Organizasyonunu Güçlendiriyor... 12.02.2025
Kâmil Koç, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Konferans Ligi'nin resmi ortağı oldu... 12.02.2025
Mercedes-Benz She’s Mentorıng Programı, Geleceğin Kadın Liderlerini Destekliyor ... 12.02.2025
OPEC'in ham petrol üretimi ocakta günlük 121 bin varil düştü... 12.02.2025
Bakan Bayraktar: Türkmen gazının tedarikiyle Türkiye'deki kullanıcılara sunacağız... 12.02.2025
Enerji şirketleri, AB'den "gaz fiyatlarını sınırlamaması" talebinde bulundu... 12.02.2025
Türkiye ile Endonezya arasında enerji ve madencilikte işbirliği zaptı imzaladı... 12.02.2025
Rosatom Moskova Bölgesinde Yedi Elektrikli Şarj İstasyonu Açtı... 12.02.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.