Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

'En uygun yol Türkiye'

Güncelleme :15.01.2014

Kuzey Irak petrolü ekonomiye katkı sağlayacak...

 Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Enerji ve Güvenlik Uzmanı Hasan Selim Özertem, Kuzey Irak’taki petrole ilişkin, " Petrolün dünyaya taşınması konusunda en uygun yolun Türkiye olduğu görülüyor" dedi.

Özertem ,Enerji  ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Irak Kürt Bölgesi'ndeki enerji için atılan adımların ardından Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani ile görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Görüşmelerin ardından Irak petrolünün Türkiye'den geçmesi yönünde üçlü bir mekanizma yerine ikili bir mekanizmanın devreye girdiğini belirten Özertem, şunları kaydetti: "İkili mekanizmayla ilgili Irak merkezi yönetimi ve Erbil arasında devam eden bir diyalog var. Süreçte teknik olarak yapılması gerekenler, zaman kaybedilmemesi için yapılıyor. Özellikle çalışmakta olan boru hattının teknik problemlerinin olup olmadığına dair denemeler yapıldı. Tak Tak sahasından Ceyhan'a kadar boru hattının sorunsuz çalıştığı görüldü. Bundan sonraki süreçte, Bağdat'tan ve Erbil'den, yapılacak anlaşmaya dair bir sonuç bekleniyor. Şu an için bahsi geçen petrolün  depolandığı söyleniyor. Kuzey Irak petrolü, ekonomiye katkı sağlayacak."

Özertem, Irak'ta mart ayında seçim yapılacağını, Türkiye ile yapılacak ticaretin taraflar açısından önemli bir konu olduğunu ifade etti. Kuzey Irak’taki petrolün taşınması konusunda Türkiye'ye çeşitli mesajlar verildiğini aktaran Özertem, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Petrol Bakanı Aşti Havrani'nin, İstanbul'daki bir toplantıda, "Irak'ın petrol gelirlerinin bütününe talibiz. Bizim payımızdan Irak yönetimi alacak. Biz de Irak yönetiminden pay alacağız. Eğer bu olmazsa herkes kendi yoluna gider" şeklinde bir açıklaması olduğunu anımsattı.

"EN UYGUN YOL TÜRKİYE"

Özertem, Irak'ın tek çatı altında kalmasının tek şartının petrol zenginliğin paylaşılması olduğunu vurgulayarak, "Seçimlere kadar taraflar bir anlaşmaya varsa dahi, seçimlerden sonra sürdürülebilir olacağı konusunda endişelerim var. Yeni yönetimin dengeleri de bu anlaşmanın durumunu belirleyecektir. Şu anda Irak'ta bir geçiş dönemindeyiz. Bunu görmek önemlidir" diye konuştu.

Tarafların henüz banka konusunda anlaşmadığını belirten Özertem, şu bilgileri verdi: "Özellikle Türkiye, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile yapmış olduğu görüşmelerde, Halk Bankası ya da bir Türk kamu bankasının bu konuda rol alacağını söylüyor. Anlaşmanın bu şekilde olduğu ve denetimin en doğru yolla olacağı söyleniyor. Irak'tan gelen haberlere göre ise bir Amerikan bankasından yana durulacağına dair bir tavır alınmış. Bu durumun Irak'ın kendi iradesinde ya da dışarıdan Amerika'nın telkinleriyle de olabilir. Para tek bir yerde birikiyor. Bunu kontrol etmek isteyebilirler. Irak ve Türkiye arasındaki gerginliğin devam etmesi de bu konuda önemli bir unsur olabilir."

Özertem, petrolün Suriye üzerinden taşınma ihtimalinin orta vadede mümkün olmayacağını aktardı. Suriye'de çatışmaların devam ettiğini anımsatan Özertem, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Petrolün taşınmasında en önemli durum güvenliktir. Suriye'de şu anda bu güvenlik söz konusu değil. İkinci olasılık olarak Ürdün olasılığı tartışılıyor. Ürdün ile ilgili herhangi net çalışma yok. Ne kadar etkili olacağı bilinemez. Üçüncüsü petrolün Basra'ya indirilmesidir. Basra'ya da bir altyapı yok. Bugün tak tak sahasından yapılmış bir boru hattı var ve bu boru hattı çalışır vaziyette. Ölü bir yatırım olabilir bu. Önümüzdeki süreçte bu da bir sıkıntıya neden olabilir. Petrolün dünyaya taşınması konusunda en uygun yolun Türkiye olduğu görülüyor."

Bu haber 3320 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
İklim taahhütlerine rağmen, petrol ve gaz üreticileri yatırımlarını 4 katına çıkarmayı planlıyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024
Ford Otosan 2023'te Güçlü Değer Yaratma Vizyonuyla Öne Çıktı... 28.03.2024
Mersin Uluslararası Limanı 25 milyon TEU’nun üzerinde konteyner elleçleyerek yeni bir kilometre taşına ulaştı... 28.03.2024
Erman Ticari Araçlar, 600.aracını Azem Lojistik’e teslim etti ... 28.03.2024
Renault Trucks’ta Satış Sonrasına Yeni Atama... 28.03.2024
"Ulu Motor'un Devam Eden Elektrikli Araç Kampanyasıyla Hayalinizdeki Otomobile Hemen Kavuşun!"... 28.03.2024
Siemens, Elektrikli Araç Şarj Cihazı Portföyünü Genişletiyor... 28.03.2024
Türkiye elektrikli otomobil satışlarında AB'de ilk 5'i zorluyor... 28.03.2024
Türkiye'nin petrol ithalatı ocakta yüzde 11,02 arttı... 28.03.2024
Mercedes-Benz Türk, Teknik Eğitim Merkezlerinde İşgücünün Donanımlı Yetişmesine Katkı Sağlıyor... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.