Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Shell Eco-marathon Türkiye’nin kazananları belli oldu

Güncelleme :10.10.2016

Shell Türkiye , Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Otomobil İhracatçıları Birliği (OİB) işbirliğiyle, dünyanın en önemli öğrenci inovasyon yarışmalarından biri olan Shell Eco-marathon’un Türkiye’deki ikincisi 9 Ekim Pazar günü tamamlandı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün katılımıyla başlayan yarışmada takımlar, “en az enerjiyle en uzun mesafe” gitmek için mücadele etti.
 


Shell’in 31 yıldır, tüm dünyadan gençleri enerji tasarruflu yenilikçi araçlar tasarlayıp üretmeye için teşvik etmek amacıyla küresel ölçekte düzenlediği “Shell Eco-marathon”, bu yıl ikinci kez, 7-8-9 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da TİM Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirildi.

Yarışmaya, Türkiye’nin farklı lise ve üniversitelerinden 13 takım ve yaklaşık 200 öğrenci katıldı.
Yarışmada, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Facilis takımının aracı, prototip benzinli araçlar kategorisinde, 300 km/lt sonucuyla birinci oldu. İTÜ’nün aracı 1 litre benzinle 300 km gitme kapasitesine sahip olduğunu gösterdi. Yine prototip araçlar kategorisinde Boğaziçi Üniversitesi takımı elektrikli araçları ile 315 km/kWh sonuç elde ederek kategorisinde birinci oldu. Şehir Konsepti kategorisinde, elektrikle çalışan araçlar arasında ipi, Yeditepe Üniversitesi’nden YUEMT-Fluxus takımı göğüsledi. İstanbul Üniversitesi’nin Hidroist takımı, şehir konseptli hidrojenle çalışan araçlarıyla da bu kategorinin birincisi oldu.
Yarışma kapsamında verilen pist dışı ödüller de sahiplerini buldu. Kalaba Lidesi Hidroket Jr takımı “Tasarım”, İstanbul Üniversitesi Hidroist takımı “İnovasyon”, Yıldız Tenik Üniversitesi AE2 Project takımı “Emniyet” ve Anadolu Üniversitesi Hidroana takımı “Takım Ruhu” ödülünü aldı.
Yarışmayı kazananlar ödüllerini, 8-9-10 Aralık tarihlerinde Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenecek olan İnovasyon Haftası’nda alacaklar. Ayrıca Shell Eco-marathon Türkiye yarışmasında başarı elde eden takımlar, Haziran 2017’de Londra’da düzenlenecek Shell Eco-marathon Avrupa’ya katılım hakkı elde ederek Avrupa’nın 26 ülkesinden gelen akranlarıyla yarışma imkanına sahip olacaklar.

Yarışmanın açılışını Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü yaptı

Yarışma öncesi düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü “Türkiye gibi yoğun genç nüfusa sahip bir ülkede bu yarışmanın çok önemli olduğuna inanıyorum. Teknoloji kullanma konusunda çok başarılı olan gençlerin teknoloji üretme konusunda da başarılı olacağına inanıyorum. Ülke olarak, inovasyon konusunda söz sahibi olmak istiyoruz. Bilim ve teknoloji alanında büyük yatırımlar yaptık. Ar-GE konusunda geçen yıl 18 milyar lira yatırım yaptık ve tarihimizde ilk kez bu oran milli gelirin yüzde birinin üzerine çıktı” dedi.

Basın toplantısında konuşan Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem ise; “Gençlerimizin teknoloji ve inovasyon alanındaki gelişimine katkı sağlamak üzere bu yıl ikinci kez Shell Eco-marathon’u Türkiye’de düzenlemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Dünyanın en önemli öğrenci-inovasyon yarışmalarından birini, TİM ve OİB’in desteğiyle, Türkiye’ye taşıyarak gençlerimizin geleceği için çok önemli bir sosyal yatırıma imza attık. Desteklerinden dolayı TİM’e ve OİB’e teşekkür ediyorum. 11 yıldır Türkiye’den gençlerimiz, Avrupa’da düzenlenen Shell Eco-marathon’a katılıyor ve ülkemizi temsil ediyor. Bu yıl Londra’da düzenlenen yarışmaya 16 takımımız katıldı ve önemli başarılara imza attı, hepimizi gururlandırdılar. Global yarışmayı Türkiye’de gerçekleştirmenin gençlerimizin Avrupa’daki başarılarına önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Sadece elde ettikleri dereceler ile değil, Shell Eco-marathon’un gençlerimize yetenek gelişimi anlamında sağladığı katkılar ile de gurur duyuyoruz. Aracın dizaynı ve imalatı için geliştirdikleri teknik becerilerden, finans kaynağı bulup bütçe yönetmeye, iletişim becerilerinden ekip çalışmasına ve proje yönetimine kadar birçok farklı alanda tecrübe ediniyorlar. Büyük bir azim ve gelişim örneği gösteren gençlerimize destek veren tüm akademisyenlere ve kurumlara teşekkür ediyorum ve tüm genç arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.” diye konuştu.

Araçların imalatından ve tasarımından tamamen öğrencilerin sorumlu olduğunu ifade eden Erdem: ”Shell Eco-marathon, aracın tasarımındaki ve imalatındaki teknik becerilerden, finans kaynağı bulup bütçe yönetmeye, iletişim becerileri ve ekip çalışmasından proje yönetimine ve tüm emniyeti kurallarına kadar birçok alanda gençlerimiz için çok önemli bir tecrübe. Bu yıl 16 takımımızla Shell Eco-marathon Avrupa’ya en fazla takımla katılan ülkelerden biriydik. Shell Eco-marathon’a gençlerimizin büyük ilgi gösterdiğini görüyorum” dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi
ise konuyla ilgili olarak “Türkiye olarak nüfusumuzun yüzde 16’sından fazlasını 15-24 yaş arası genç bireyler oluşturuyor. Yani neredeyse 13 milyon genç nüfusumuz var. Bu çok büyük bir oran. Ülke bazlı baktığımızda; 20 AB üyesi ülkenin her birinin nüfuslarından daha fazla bir rakam karşımızda. Bu demek oluyor ki, teknolojik üretkenliği yüksek ve dinamik bir nüfus, ülke ekonomimizin güçlenmesinde kritik öneme sahip. Gençlerimize buradan seslenmek istiyorum: Durmayın! Ar-Ge, İnovasyon, Tasarım ve Markalaşma çerçevesinde teknolojik üretkenliği artırın” dedi.

Otomobil İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Güven Özyurt
ise bu yıl 23 milyar Dolar ihracat geliri beklediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir çok ihracatçımız, yeni araç projesi yapıyor, ağırlıklı Avrupa olmak üzere dünyanın dört bir yanında müşterilerine ulaşıyor. Türk otomotivinin ulaştığı kalite seviyesi, üretimdeki teknik seviye, gerçekten önemli bir yere geldi. İhracata daha yüksek katma değer katmanın yolu da Arge ve İnovasyondan geçiyor. Biz bu yıl ikincisi düzenlenen Shell Eco-marathon Türkiye’ye çok önem veriyoruz, çünkü tıpkı sizlerin farklı yakıtlarla daha uzun mesafeye gitme arayışınız gibi biz de ihracatta daha uzun mesafelere ulaşmak için sizlere ihtiyaç duyuyoruz. Bizim de yakıtımız sizlersiniz. Üstelik bizim daha çok enerjiye, bu alanda çalışacak daha çok gence ve mühendise ihtiyacımız var.”

Türkiye’de inovasyon alanındaki çalışmaların gelişmesi ve yaygınlaşması için önemli projelere imza atan Türkiye İhracatçılar Meclisi ile enerji sektörünün inovasyona en fazla yatırım yapan şirketlerinden biri olan Shell, küresel bir öğrenci-inovasyon yarışmasını Türkiye’ye taşıyarak gençlerimiz için çok önemli bir katkı sunuyor. Yarışmanın ülkemizde düzenlenmesi, Türk gençlerinin mühendislik, inovasyon, enerji ve otomotiv teknolojileri konusunda gelişimini ve küresel düzeyde düzenlenen Shell Eco-marathon yarışmasında daha başarılı sonuçlara imza atmasını sağlıyor.

Shell Eco-marathon 2016 Avrupa’nın Kazanan Takımları

Prototip Kategorisi
Shell FuelSave Benzin Kategorisi: İstanbul Teknik Üniversitesi , Facilis Electric Vehicle Group, 300 km/l
Elektirikli Batarya Kategorisi: Boğaziçi Üniversitesi , Boğaziçi University Racing Team, 315.6 km/kWh
Şehir Konsepti Kategorisi
Hidrojen Kategorisi: İstanbul Üniversitesi, Hidroist Takımı, 220.7 km/m3
Elektirikli Batarya Kategorisi: Yeditepe Üniversitesi, YUEMT-Fluxus Takımı,70.2 km/kwh
Shell Eco-marathon Türkiye ödüle doymuyor
Shell Eco-marathon Türkiye projesi, geçtiğimiz aylarda iş dünyasının uluslararası platformda en prestijli ödüllerinden biri olan ve yaklaşık 60 ülkeden 3000’den fazla adayın yarıştığı Stevie Uluslararası İş Ödülleri’nde “Yılın İletişim/PR Kampanyası – Etkinlikler ve Törenler” kategorisinde Altın Ödül’e layık görüldü. Shell Eco-marathon Türkiye projesi Stevie Ödülleri’nden önce de Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği (IPRA) tarafından 26 yıldır geleneksel olarak düzenlenen ve “halkla ilişkiler sektörünün Oscarları” olarak bilinen Altın Küre Ödülleri’nde pek çok uluslararası markayı geride bırakarak Etkinlik Yönetimi kategorisinde “Altın Küre” ödülünü almıştı.

Shell Eco-marathon hakkında:
Shell Eco-marathon her yıl Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarında düzenlenen, dünyanın en önemli öğrenci inovasyon yarışmalarından biri. Yarışma kapsamında 16-25 yaş arasında gençler, kendi tasarladıkları ve ürettikleri enerji tasarruflu araçlarla en az enerjiyle en uzun mesafeyi kat etmek üzere yarışıyorlar. Yaratıcı tasarımları ve teknik bilgileri sayesinde 1 kWh enerji ya da 1 litre yakıt ile en fazla yolu kat eden takımlar ödüllendiriliyor.

Takımlar yarışa Prototip ve Şehir Konsepti adlı iki araç kategorisi altında katılıyor. Geleceğin otomobillerini yansıtan prototipler, yaratıcı tasarımlara sahip araçlardan oluşuyor. Şehir Konsepti araçlar ise geleneksel taşıtlardan ilham alınarak tasarlanıyor ve dış görünüş olarak günlük yaşantımızda kullandığımız otomobil modellerine benziyor. Yarışmada araçlara güç vermek için dizel, benzin, sıvılaştırılmış doğalgaz (CNG), doğalgazdan elde edilmiş yakıt (GTL), etanol gibi yakıtların yanı sıra hidrojen, elektrik gibi alternatif enerji kaynakları da kullanılabiliyor.

Yarışma kapsamında takımlar, Tasarım, İnovasyon, İletişim, Emniyet ve Takım Ruhu kategorilerinde pist dışı ödüller kazanma fırsatına da sahip oluyorlar.

Avrupa'da ilk kez 1985 yılında Fransa'da düzenlenen Shell Eco-marathon yarışmasını o yıl kazanan araç 1 litre benzinle 680 kilometre yol kat etmeyi başarmıştı. Günümüzde ise takımlar, verimliliği kat be kat artırmanın yanı sıra 3 boyutlu yazıcılarla araç tasarlayıp üretmek gibi çok çeşitli yaklaşımlar sergiliyorlar. Öyle ki Shell Eco-marathon Avrupa’nın son şampiyonu, 1 litre benzinle 3,771 kilometre yol kat edebiliyor. Başka bir ifadeyle, rekorun sahibi olan şampiyon araç, Londra’dan Antalya’ya gidebilecek kadar yakıt verimliliğine sahip.

Shell Eco-marathon Türkiye 2016 takımları:

Takım Adı

Okul Adı

İl

Araç Kategorisi

Enerji Kaynağı

Facilis Electric Vehicle Group

İstanbul Teknik Üniversitesi

İstanbul

Prototip

Benzin

Turbo Terakki

Terakki Vakfı Okullari

İstanbul

Prototip

Benzin

Hidroana

Anadolu Üniversitesi

Eskişehir

Prototip

Elektrikli Batarya

AE2 Project

Yıldız Teknik Üniversitesi

İstanbul

Prototip

Elektrikli Batarya

Hidroket JR

Kalaba Lisesi

Ankara

Prototip

Elektrikli Batarya

Temiz ve Yen. Enerji Kay. Kulübü

Erciyes Üniversitesi

Kayseri

Prototip

Elektrikli Batarya

HidroKale

Kırıkkale Üniversitesi

Kırıkkale

Prototip

Elektrikli Batarya

Boğaziçi University Racing Team

Boğaziçi Üniversitesi

İstanbul

Prototip

Elektrikli Batarya

METU-CET

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Ankara

Prototip

Elektrikli Batarya

HİDROİST

İstanbul Üniversitesi

İstanbul

Şehir Konsepti

Hidrojen

Hidroket

Ankara Üniversitesi

Ankara

Şehir Konsepti

Elektrikli Batarya

Team TERAKKİ

Terakki Vakfi Okullari

İstanbul

Şehir Konsepti

Elektrikli Batarya

YUEMT-Fluxus

Yeditepe University

İstanbul

Şehir Konsepti

Elektrikli Batarya

Bu haber 3488 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.