Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

EPGİS’ten Palandöken’e tepki

Güncelleme :27.09.2017

EPGİS’ten Palandöken’e açık mektup: “Bir sektörün batışına neden olacaksınız”!

 

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıtta tavan fiyat uygulamasına geçilmesini isteyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken’e, açık bir mektupla tepki gösterdi: “Tavan fiyat, bir sektörün batışını başlatacağı için bu konudaki ısrarınızı anlamakta zorluk çekiyoruz. Tavan fiyat uygulamasıyla on binlerce insanın işinden, aşından olacağını bilmiyor olamazsınız. Buna rağmen bu talepte ısrarcı olmanız, sorumluluk ve vicdan anlayışınız hakkında bize fikir vermektedir.”


EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, yayınladığı mektupta şu satırlara yer verdi:

Sayın Palandöken,

Neredeyse her akaryakıt zammından sonra mutat hale getirdiğiniz tavan fiyat uygulaması talebini 26 Eylül 2017 tarihinde bir kez daha dile getirdiğinizi öğrenmiş bulunmaktayız.

Tavan fiyat, bir sektörün batışını başlatacağı için bu konudaki ısrarınızı anlamakta zorluk çekiyoruz. Tavan fiyat uygulamasıyla on binlerce insanın işinden, aşından olacağını bilmiyor olamazsınız. Buna rağmen bu talepte ısrarcı olmanız, sorumluluk ve vicdan anlayışınız hakkında bize fikir vermektedir.

Size cevap vermek bize zul gelse de, omuzlarımızda bulunan sektörümüzü korumak mecburiyeti, bizi bu mektubu kaleme almaya itmiştir.

Sayın Başkan, daha önce formülleri ile açıkladığımız fiyatlama esaslarıını bu defa sizin de anlayacağınız şekilde anlatmaya çalışalım.

İlk bilmeniz gereken şudur. Fiyatlamaların hiçbir aşamasında ana dağıtıcılar ve bayilerin dahli yoktur.

Şimdi anlatmaya başlayalım;     

Ham petrol fiyatlarının bize direkt bir etkisi yoktur. Ham petrolün işlenişi sonrasında elde edilen motorin ve benzinin fiyatı, EPDK tarafından belirlenen formülle, dış piyasalardaki fiyatlar ile yurtiçinde Merkez Bankası kurları baz alınarak hesaplanır. Ortaya çıkan rakama ÖTV ve ÖTV’nin de içinde olduğu toplam KDV eklenir. En son olarak yine EPDK tarafından belirlenen standart ana dağıtıcı ve bayi karı ilave edilir.

Sizin istediğiniz tavan fiyat uygulaması EPDK tarafından formüle edilmiş olan ana dağıtıcı + bayi karına müdahale demektir. Allah korusun, olası bir müdahalede gelecek olan indirim litrede 15-20 kuruş olacaktır. Yani hepi topu dün gelen zam kadar. Bunun halka yansıması minimal dahi demeyeceğimiz bir oranda gerçekleşir. İşte bu küçük marj, sektör oyuncularının hayat kaynağıdır. Tavan fiyat talebinizin olumlu karşılanması durumunda, zaten can çekişen akaryakıt sektörü mezara gömülecektir.

Yani anlayacağınız sayın Başkan, tavan fiyatın ne sektöre ne de halka bir yararı yoktur.

Eğer gerçekten fiyatların inmesini istiyorsanız, doğru adres devlettir. Yüreğiniz varsa, gerçekten halkın çıkarını gözetiyorsanız, ÖTV indirimi isteyin.

Bu haber 2595 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
“Yeni Nesli Otomotive Kazandırmak Zorundayız”... 25.04.2024
Vestel elektrikli araç şarj istasyonları ‘Kesintisiz Hayatın Gücü’nü sunuyor... 25.04.2024
Renault Trucks Fest ile yeni Renault Trucks modelleri Türkiye turuna çıkıyor ... 25.04.2024
JAECOO, Pekin Uluslararası Otomobil Fuarı'nda Yeni Enerjili Ürünlerini Sergiliyor!... 25.04.2024
Teksan, 23 Nisan’da Hatay’da çocuklarla buluştu... 25.04.2024
Gaziantep-Şahinbey Belediyesinde Akaryakıt Yönetiminde Yeni dönem; Asis Otomasyon İle Dönüşüm Başlıyor... 25.04.2024
Siemens Türkiye’nin Enerji Çözümleri, Uşak OSB’de Yıllık 2 Milyon TL Tasarruf Sağlıyor... 25.04.2024
İlklerin Öncüsü Propay Ödeme Teknolojileri'nden 23 Nisan'a Özel Anlamlı Proje: İlk Kredi Kartım İlk Yazar Kasam... 25.04.2024
DEPSAŞ Enerji'den tarımsal sulama abonelerine borç uyarısı... 25.04.2024
AB'nin enerji sepetinde son 3 yılda Rus gazının yerini LNG aldı... 25.04.2024
IEA: 2030 hedefleri için batarya kurulumlarının hızlanması gerekiyor... 25.04.2024
Scania Türkiye’nin İlk Laboratuvarı Geleceğin Teknisyenlerini Yetiştirecek... 25.04.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.