Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

Zülfikarlar Holding’e 222 Milyon Dolar Kredi

Güncelleme :16.02.2018

 Türkiye’nin önde gelen iş gruplarından Zülfikarlar Holding ile Türkiye İş Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan oluşan bir konsorsiyum arasında İş Yatırım danışmanlığında bir kredi anlaşması imzalandı. Kredi Zülfikarlar Holding’e olduğu kadar Türkiye ekonomisine duyulan güvenin de bir göstergesi olarak değerlendirildi.

 Akaryakıt dağıtım, kimya finans ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren, Türkiye’nin köklü iş gruplarından Zülfikarlar Holding önemli bir başarıya imza attı. Zülfikarlar Holding ile Türkiye İş Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) oluşan konsorsiyum arasında İş Yatırım danışmanlığında 92 milyon ABD dolarlık kısmı satın alma kredisi olmak üzere toplam 222 milyon ABD dolarlık kredi anlaşması düzenlenen bir törenle imzalandı. Zülfikarlar Holding’in bu kredinin Türkiye İş Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ve EBRD’den alınan 92 milyon ABD dolarlık kısmını 2017’de bünyesine kattığı TP Petrol Dağıtım A.Ş’nin satın alma işleminin tamamlanması, Türkiye İş Bankası ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’ndan alınan kalan tutarını ise aynı şirketin mali yapısının güçlendirilmesi amacıyla kullanacağı açıklandı. 

Konsorsiyumda uluslararası finans kuruluşlarından  Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın da yer alması küresel düzeyde Zülfikarlar Holding’e ve Türkiye ekonomisinin geleceğine olan inancın bir göstergesi olarak değerlendirildi.

 “Büyüme vizyonumuzda çok önemli bir mihenk taşı”

Törende bir konuşma yapan Zülfikarlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İsfendiyar Zülfikari, şunları söyledi:

“Bugüne kadar faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerde sürdürülebilir büyümeye ve daha fazla katma değer yaratmaya yönelik hedeflerin peşinden yürüdük. Bugün de ileriye dönük iddialı yatırım projelerimiz ve büyüme hedeflerimiz bulunuyor. Bunları bundan sonraki günlerde adım adım sizlerle paylaşıyor olacağız. Nitekim bugün burada imza attığımız kredi bu büyüme adımlarından birini oluşturuyor. 

Kredinin sadece Zülfikarlar Holding için değil, Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan Zülfikari şöyle devam etti:

 “Bu kredi kuşkusuz Zülfikarlar Holding’in kurumsal ve iş performansına ve geleceğine olduğu kadar, ülkemiz ekonomisine ve onun geleceğine olan güveni de ifade etmektedir. Bu güven aynı zamanda da grubumuzun geleceğe yönelik tasarladığı cesur yatırım kararlarının doğru seçimler olduğunu da gösteriyor. Büyüme vizyonumuz çerçevesinde bu kredi bizim için çok önemli bir mihenk taşıdır. Faaliyetlerimize ciddi bir ivme kazandıracaktır. Hedefimiz, krediyi en verimli şekilde değerlendirmek olacaktır.”

Bankalardan Zülfikarlar Holding’e destek!

Törende konuşan Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Murat Bilgiç de şöyle dedi: “1980'li yıllardan beri ülkemizde ekonominin yeniden yapılanması ve rekabetçi piyasa yapısına kavuşturulması amacıyla yapısal uyum ve istikrar politikaları çerçevesinde gerçekleştirilen özelleştirmeler, günümüzde de önemini korumaktadır. Ülkemizin önde gelen akaryakıt dağıtım şirketlerinden Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş.'nin özelleştirilmesi de görece az sayıda gerçekleşen satın alım ve birleşme işleminin bulunduğu akaryakıt sektöründe, oldukça önemli bir mihenk taşıdır. İş Bankası olarak, Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş.'nin özelleştirilmesinin finansmanında olduğu gibi, ülkemiz için ekonomik kazanımlar sağlayacak benzer yatırımların hayata geçirilmesinde de rol almaktan büyük mutluluk  duyacağımızı sizlerle paylaşmak isteriz.”.

İmza töreninde konuşma yapan TSKB Genel Müdürü Suat İnce; “TSKB olarak, 1950 yılından bu yana özel sektörümüzün gelişimine destek vermek üzere tüm enerjimizle çalışıyoruz. Bugün de Zülfikarlar Holding’in Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun geçen yıl onay verdiği Türkiye Petrolleri’nin satın alma sürecini, imzalarını attığımız kredi anlaşmasıyla hayata geçiriyoruz. Türkiye İş Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve TSKB tarafından sağlanan finansmanın projenin tüm paydaşları ve Türkiye ekonomisi için hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

 Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD)  Ülke Müdürü Arvid Tuerkner ise; “Türk akaryakıt dağıtım sektörü için bu önemli adımı desteklemekten gurur duyuyoruz.  Başarılı özelleştirme, Türkiye’nin özel sektörü geliştirme ve destekleme taahhüdünün devam ettiği yönünde pazara işaret verecektir.  İki akaryakıt dağıtıcısı şirketin güçlerinin birleşmesi rekabeti artıracak ve sonuçta tüketicinin yararına olacaktır.” dedi.

 76 yıldır Türkiye için değer yaratıyor!

 Zülfikarlar Holding, 1942 yılında kimyevi maddeler ticaretiyle başladığı yolculukta farklı sektörlerdeki yatırımları ile büyüyerek 76 yılı geride bıraktı. Akaryakıt dağıtım, enerji, kimya ve finans sektörlerinde faaliyet göstermekte olan grup, bugün Türkiye'nin önde gelen holdinglerinden biri haline geldi.

Zülfikarlar Holding akaryakıt dağıtım sektöründe Türkiye Petrolleri ve Turkuaz Petrol, yenilenebilir enerji sektöründe Tesla Enerji, kimya sektöründe Zülfikarlar Kimyevi ve Akça, finans sektöründe Akdeniz Faktoring markası ile faaliyet gösteriyor. 

2017 yılında Türkiye Petrolleri’nin özelleştirilmesi sürecinde rakiplerinin arasından başarı ile sıyrılmayı bilen Grup Türkiye’nin en değerli akaryakıt dağıtım şirketlerinden birinin sahibi oldu. 400’e yakın istasyonu, LPG ve akaryakıt depolama ve ikmal tesisleri ile sektörün en büyük firmalarından olan Türkiye Petrolleri - TP Petrol Dağıtım A.Ş ile Grubun büyümesine önemli bir ivme kazandırdı. Türkiye Petrolleri ve Turkuaz Petrol 700’ü aşkın petrol istasyonu ile halen 100’e yakın dağıtım firması bulunan sektörde 6’ıncı sırada yer alıyor.  

Bu haber 3428 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Enerjisa Dağıtım Şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı... 28.03.2024
Kalyon Enerji, UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) imzacısı oldu... 28.03.2024
Türkiye’yi Enerjide Bağımsız Kılmak İçin Çalışıyoruz... 28.03.2024
Çin’de temiz enerji toplam üretiminin yüzde 54’üne ulaştı... 28.03.2024
Fosil Yakıtların Ötesi yeni analizini yayımladı... 28.03.2024
IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 2026'ya kadar 1200 megavatlık kurulu güç hedefliyor... 28.03.2024
TÜRSAB, Turizm Yüzyılı İftarında Hedeflerini Paylaştı... 28.03.2024
TREDER Kahramanmaraş’taki depremzedelere 1000 adet alışveriş kartı dağıttı... 28.03.2024
Naturelgaz 4 milyar TL ciro açıkladı... 28.03.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.