Haber Ekonomi


Haberler > Akaryakıt Başlıkları

BOTAŞ, hatlarını 'pig' yöntemiyle kontrol edecek

Güncelleme :30.12.2011

Akıllı pig operasyonuyla, boru hatlarının risk değerlendirmesinin yapılması sağlanacak. ANKARA - Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ), ham petrol boru hatlarını akıllı pig yöntemiyle kontrol edecek.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ihale ilanına göre, BOTAŞ Mühendislik ve Sözleşmeler Daire Başkanlığı, Irak-Türkiye Boru Hattı, Ceyhan-Kırıkkale Boru Hattı, Batman-Dörtyol Boru Hattı'nın akıllı pig yöntemi ile kontrolü işi için ihaleye çıktı.

Buna göre söz konusu petrol boru hatlarında yapılacak pig operasyonu ve kontrol çalışmalarıyla, borunun iç yüzeyinde oluşan birikintiler temizlenecek. Boru hatlarının üç boyuttaki geometrisini ortaya koyarak, boru hatlarının yapısında ve geometrisinde dış etkiler nedeniyle meydana gelen boru çapı ve şeklindeki değişiklikler, et kalınlığındaki değişimler, çöküntü ve çentikler, enine ve boyuna çatlaklar, bükülme, buruşma ve ovaliteler gibi anomaliler, boru hatları için tehlike oluşturabilecek yerlerin boru hatları üzerinde kolay ve doğru biçimde belirlenmesi sağlanacak.

Akıllı Pig operasyonu ile üç boyutlu geometriden hareketle boru hatları üzerinde, içinde ve dışında oluşan boru bozulmalarının, metal kayıplarının bilgisayar programları vasıtası ile analiz edilmesi ve elde edilen verilerin yorumlanması ile boru hatlarının risk değerlendirmesinin yapılması ve buna bağlı olarak öncelik sırası belirtilmek suretiyle, alınması gerekli tedbirlerle ilgili idareye yazılı bir rapor halinde öneride bulunulacak.

İhale dokümanlarında tanımlanan ham petrol boru hatlarının ve loop hatlarının koordinatlarının belirlenmesi de bu iş kapsamında yapılacak.

İhale, BOTAŞ Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda, 23 Ocak 2012 tarihinde kapalı teklif usulüyle gerçekleştirilecek.

 

 

Bu haber 4696 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Consus Enerji’nin gelirleri 1 milyar 181 milyon TL’ye net kârı yüzde 176 artışla 209,4 milyon TL’ye ulaştı... 18.04.2024
Renault’dan Hafif Ticari Atağı: Yeni Kangoo Ailesi Türkiye’de... 18.04.2024
Toyota, Özel Olimpiyatlar İş Birliğini Uzatarak Kapsayıcı Yaklaşımını Genişletiyor... 18.04.2024
DFSK Ticari Modellerinde Nisan Ayına Özel 0,99 Kredi Kampanyası... 18.04.2024
Petronas Madeni Yağlar ve Mercedes-Benz’den Önemli İş Birliği ... 18.04.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.