Haberler > Yenilenebilir Başlıkları
Türkiye bu yıl 1.500 MW güneş enerjisi eklemeyi bekliyor Güncelleme :19.01.2021 672 megavat ek güneş enerjisi kapasitesi 2020'de Türkiye'de devreye girdi
Türkiye Güneş Enerjisi Sanayicileri Derneği başkanı GENSED Pazartesi günü Anadolu Ajansı'na verdiği demeçte, Türkiye'nin güneş enerjisi kapasitesindeki artışın bu yıl% 100'ün üzerine çıkmasının beklendiğini söyledi.
COVID-19 salgınından kaynaklanan küresel tedarik zincirindeki kesintiler nedeniyle sadece 672 MW eklendiğinde 2020 yılına kıyasla bu yıl kapasite ilavelerinin 1.500 megawatt olacağı tahmin ediliyor.
Geçtiğimiz yıl yapılan eklemelerle birlikte Türkiye'nin toplam güneş enerjisi kapasitesi 2020 sonunda 6.667 MW'a ulaştı.
Başkan Halil Demirdağ, "Türkiye'nin toplam elektrik üretimi içinde güneş enerjisinin payı geçen yıl% 4'tür. 2021'de 1.500 MW'lık kapasite inşa edilmesini ve toplam elektrik üretimi içinde güneş enerjisinin payının% 5'in üzerine çıkmasını bekliyoruz." GENSED dedi.
Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, küresel güneş kapasitesindeki artışın 2020'de yaklaşık 200 gigawatt (GW) olduğu tahmin ediliyor ve yıllık% 4 artışa işaret ediyor.
Demirdağ, Türkiye'nin enerji ithalat faturasını düşürmesine ve iklim değişikliği eylemine daha fazla katkıda bulunmasına yardımcı olmak için Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyelinin tam olarak kullanılmasını tavsiye etti.
Bu bağlamda, Türkiye'nin 8-12 Mart 2021 tarihleri arasında 1.000 MW'lık mini Yenilenebilir Enerji Kaynakları Bölgeleri (YEKA) ihaleleri için başvuru alacağını kaydetti.
Bu yıl ülke genelinde 36 ilçede 74 mini YEKA ihalesinin yapılması bekleniyor.
Doğal gaz ve petrol ihtiyaçları için ithalata büyük ölçüde bağımlı olan Türkiye, son birkaç yılda yenilenebilir enerji kapasitesinde güçlü bir artışla 49.500 MW'a çıkmış ve 95.000 MW olan toplam kurulu gücün yarısından fazlasına ulaşmıştır.
"Ülkemiz, avantajlı coğrafi konumu ile büyük bir hidroelektrik potansiyeline sahip ancak hidroelektrik üretiminin düştüğü kuraklık dönemlerinde Türkiye'nin doğalgaza ve kömür enerjisine güvenmesi gerekiyor.
"Güneş enerjisini hibrit bir şekilde inşa edildiğinde hidroelektrik santralleri için büyük bir dengeleyici olarak görüyoruz," diyen Demirdağ, hidroelektrik santral iletim altyapısı halihazırda mevcut olduğundan, kapasite eklemelerini tamamlamak için güneş enerjisi santrallerinin hidroelektrik santralinin yanına hızlı bir şekilde kurulabileceğini açıkladı.
Demirdağ, "İnternete girdiklerinde, bu tür projeler Türkiye'nin kuraklık dönemlerinde ithal enerji kaynaklarına olan ihtiyacını azaltmaya yardımcı olabilir." Dedi.
Ayrıca Türk ihracatçılarının Avrupa'ya ihracatta karbon vergisinden kaçınmasına yardımcı olmak için güneş enerjisinin kullanılmasını savundu.
Solar, ihracatçılara karbon ayak izini azaltma konusunda çözüm sunuyor
Avrupa Birliği'nin (AB) Yeşil Anlaşması uyarınca, AB ülkelerine ihracatçıların, karbon vergilerinden kaçınmak için sınır ötesi ticarette karbon nötr olduğunu kanıtlamaları gerekiyor.
AB'nin 2050'de iklim açısından nötr olma hedefi doğrultusunda Yeşil Anlaşma, temiz, döngüsel bir ekonomiye geçerek ve biyolojik çeşitliliği eski haline getirip kirliliği azaltarak kaynakların verimli kullanımını artırmak için bir eylem planı sunuyor.
Demirdağ, AB pazarının Türk ihracatçılar için önemli olduğunu ve Türkiye'nin toplam ihracat hacminin neredeyse yarısını, başta Almanya, İtalya ve İngiltere olmak üzere oluşturduğunu söyledi. "Hiçbir Türk ihracatçı Avrupa pazarını kaybetme riskini alamaz."
Demirdağ'a göre Türk sanayicileri, üretim süreçleri için kendi güneş enerjisi santrallerini kurarak karbon ayak izlerini azaltabilecekler ve bu da Türkiye'nin artan güneş kapasitesi kullanımına büyük katkı sağlayacak. Bu haber 2148 kere okunmuştur.
|
|