Haber Ekonomi


Haberler > Yenilenebilir Başlıkları

TSKB, Güneş Enerjisi Santrallerine 200 Milyon Dolar Finansman Sağlayacak

Güncelleme :19.05.2021

 Yaklaşık 20 yıla yakın bir süredir finansman sağladığı 330 yenilenebilir enerji projesinin 162 adedi GES projelerinden oluşan TSKB, şimdiye dek 250 MW kurulu güce toplam 250 milyon doların üzerinde kaynak sağladı. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bu alandaki yatırımlara yoğunlaşmayı planlayan banka, 200 milyon dolar tutarında GES finansmanı sağlamayı hedefliyor.

 2002 yılından bugüne Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında gerçekleştirilen projelerini destekleyen Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), güneş enerjisi santrallerine (GES) sağladığı finansman olanaklarıyla, sektöründe örnek teşkil etmeyi sürdürüyor.  

TSKB’nin finanse ettiği toplam 330 yenilenebilir enerji projesinin 162 tanesini GES projeleri oluşturuyor. Toplam finanse edilen GES kurulu gücü 250 MW’ın üzerinde yer alırken, bu projelere sağlanan toplam finansman miktarı ise 250 milyon doların üzerinde hesaplanıyor. Önümüzdeki 2-3 yıl boyunca GES alanındaki yatırımlara yoğunlaşmayı planlayan TSKB, bu alana 200 milyon dolar tutarında finansman sağlamayı hedefliyor.

Çatı üstü GES’lerin finansmanında; müşterilerine sunduğu finansal kiralama hizmetleri ile de ayrışan TSKB, projelere yönelik uzun vadeli kredileriyle öne çıkıyor.

TSKB portföyü içindeki GES projelerinin adetlerinde artış olacağını beklediklerini söyleyen TSKB Kurumsal Bankacılık Satış Müdürü Volkan Karaben, ülkenin toplam kurulu gücü içinde de TSKB tarafından finanse edilen GES payının ciddi oranda artabileceğine dikkat çekti. Türkiye’nin her coğrafyasındaki GES projelerini finanse etmenin yanı sıra uzman mühendislik ekibinin yatırım danışmanlığıyla projelerin sağlıklı ve verimli şekilde hayata geçmesini sağladıklarını belirten Karaben, önümüzdeki dönemde kurulumu hızlı ve kolay yapılabilen, yoğun mesai veya işgücü gerektirmeyen GES yatırımlarına taleplerin artacağına işaret etti.

İç tüketime yönelik çatı ve zemin üstü GES yatırımlarına talep artışı bekleniyor

Mevcut enerji projelerinde hibrit üretim kapsamında, konut ve sanayi tesislerinin çatıları ile sanayi tesisi arazilerinin üzerine kurulacak GES yatırımlarına yönelik talebin yoğunlaştığının altını çizen Karaben, güneş alanında da yatırımcısının ve kullanıcısının farklı firmalar olduğu, gelir paylaşımına dayanan Yap-İşlet-Devret iş modellerinin artarak devam edeceğini ifade etti. TSKB’nin sürdürülebilir finansman alanındaki uzmanlığının altını çizen Volkan Karaben: “Ülkemizin düşük karbonlu ekonomiye geçişinde kilit öneme sahip GES projelerinin finansman ihtiyaçlarına doğru ve etkin kaynak modelleri sunmak önceliklerimiz arasında yer alıyor.  Proje finansmanı modelimiz projelerin kendi yaratmış olduğu veya iç tüketime yönelik projelerde tasarruf edilen fonlar ile dışarıdan herhangi bir finansal destek almadan kapalı devre şekilde kredi ödemesini mümkün kılıyor. Yurtdışından temin ettiğimiz kaynakların vadeleri uzun olduğu için GES projelerine anapara ödemesiz dönemleri de olan uzun vadeli ödeme planları sunuyoruz. 2022 yılında daha da artmasını beklediğimiz GES yatırımlarının finansmanlarına hız kesmeden devam etmeyi ve önümüzdeki 2-3 sene içerisinde 200 milyon doların üzerinde ilave finansman sunmayı planlıyoruz” dedi.

Sanayi tipi çatı üstü GES’lerin ağırlıklı olarak firmaların mevcut fabrikalarının çatıları, arazi tipi GES’lerin de fabrika arazileri üzerlerine tesis edildiğini ve bu projelerin finansmanı için çoğu zaman fabrikaların ve üzerlerinde bulundukları arazilerin teminatlarının alınamadığını belirten Karaben sözlerine şöyle devam etti: “Genelde çatı üstü veya zemin üzeri GES yatırımlarının finansmanı ya finansal kiralama yapılarak ya da GES kapsamındaki ekipmanlar teminat olarak alınarak yapılabiliyor. TSKB olarak bünyemizde finansal kiralama yapabildiğimiz için çatı üstü GES projelerinde müşterilerimize bu çözümleri de sunabilmekteyiz. Finansman olanaklarının yanı sıra teknik fizibilite, teknoloji analizi, yaşam döngüsü maliyet analizi gibi alanlarda sunduğumuz danışmanlık hizmetleriyle de çatı ve zemin üstü GES yatırımlarında yetkin bir iş ortağı olmaya devam edeceğiz.” 

Bu haber 1296 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
Mercedes'in Aksaray Kamyon Fabrikası'nda Güneş Enerjisi Santrali Faaliyete Geçti... 11.06.2024
OPEC'in petrol üretimi Mayıs ayında günlük 29 bin varil arttı... 11.06.2024
Univolt Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Hayata Geçirildi... 11.06.2024
Peugeot, 24 Saat Le Mans Yarışına 2024 Peugeot 9x8 İle Çıkıyor!... 11.06.2024
Iveco’dan Değişim Yolunda İlerlemeye Davet Eden Çok Avantajlı Haziran Kampanyası ... 11.06.2024
DAF: Eindhoven'da 75 yıllık kamyon geçmişi... 11.06.2024
MAN ‘Aslan Eğitimleri’ ile çalışanlarının beceri ve yetkinliklerini geliştiriyor... 11.06.2024
Anadolu Isuzu, Türkiye’nin En Değerli 125 Markası listesinde 15 sıra birden yükseldi... 11.06.2024
Brisa, Newsweek Global Most Loved Workplaces 2024 listesinde yer alan ilk ve tek Türk şirketi oldu... 11.06.2024
Tüpraş ve Yapı Kredi Yayınları iş birliğiyle başlatılan Anadolu Uygarlıkları Serisi 12.kitapla tamamlandı... 11.06.2024
İzmir’in Jeotermal Projelerine Tam Destek... 11.06.2024
Aytemiz Vaay ve arabam.com’dan seyahat öncesi araç bakımında 750 TL indirim fırsatı... 11.06.2024
Rosneft CEO'su küresel ihtiyaçları karşılamak için dengeli bir enerji geçişini destekliyor... 11.06.2024
Enerji Bakanı Bayraktar, Dünya Bankası Başkanı Banga ile enerji desteklerini görüştü... 11.06.2024
Ford Trucks, Tek Silindirliden Sonra Çok Silindirli Hidrojen Motorunun Ateşlemesini Gerçekleştirdi ... 11.06.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.