Haber Ekonomi


Haberler > Yenilenebilir Başlıkları

Çevre Koruma Haftası’nda Smart Energy’den Doğa Dostu Bir Hamle "Karbonsuz elektrik üretimini tescilledi"

Güncelleme :04.06.2021

 Dünyanın önde gelen kuruluşlarından Verra tarafından temiz enerji üretimine ilişkin standardı doğrulanan Smart Energy, karbonsuz elektrik üretimini tescillediğini Çevre Haftası’nda duyurdu. Smart Energy, mevcut santrallerindeki karbonsuz elektrik üretimi ile sadece son 2 yılda 37 bin ton karbonun doğaya salınmasını engelledi. İlk elektrik üretiminin üzerinden geçen 10 yıl gibi kısa bir sürede ise imza attığı 500'den fazla GES projesi ile 500 milyon ağaçlık bir orman kadar karbon emisyonu azalttı.

Türkiye’de ve Avrupa’daki yatırımları ile temiz enerji konusunda önemli çalışmalar yürüten Smart Energy, her yılın 05-11 Haziran tarihleri arasında kutlanan Çevre koruma Haftası’nda bir açıklama yaptı. Smart Energy, çevre odaklı yaklaşımlarına bir yenisini daha eklediğini ve çevreye olan katkısını tescillediğini belirtti. Karbon salımında elde ettiği başarılı sonuçlar, dünyanın önde gelen kuruluşlarından Verra tarafından onaylanan Smart Energy bu doğrultuda, edindiği karbon sertifikaları ile faaliyetlerindeki karbondioksit emisyonunun sıfırlanmasını sağlayacak.

 Enerjide yeşil dönüşümün kaçınılmaz olduğunu belirten Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, konuyla ilgili şu bilgileri verdi. “Dünyada pek çok şirket ve kurum, karbon nötr olma hedeflerini açıklıyor. Yenilenebilir enerji şirketleri de bu hedeflerin gerçeğe dönüşmesi için bilimsel gelişmeleri takip edip yeni teknolojiler geliştirmek gibi bir sorumluluk taşıyor. Biz güneş enerjisi sektörünün, endüstrilerin karbon nötr olma hedeflerini daha uygun maliyetlerle gerçekleştirmeleri için bayrak taşıyıcısı olacağına inanıyoruz.”

 İKLİM KRİZİ HEPİMİZİN SORUMLULUĞU

İklim kriziyle mücadelede yenilenebilir enerji şirketlerinin sorumluluğunu hatırlatan Demirdağ, “Yaklaşık 14 aydır içinde bulunduğumuz Covid-19 pandemisi, doğanın ve ekosistemin korunmasının önemini açık şekilde gösterdi. Artık ciddi bir yol ayrımındayız. Ya konvansiyonel üretime devam ederek ekosistemin zarar görmesine tanık olacak ve bunun sonucu olarak iklim felaketleri ve salgın hastalıklarla mücadele edeceğiz ya da hızla harekete geçerek tüm üretim ve iş süreçlerimizi çevre dostu politikalara göre dönüştürecek, karbon nötr olmak adına hedefler ortaya koyacağız. Temiz enerji şirketleri olarak biz bu dönüşümde şirketlerin ve ülkemizin yanında olacağız.”

YILDA 20 MW KARBONSUZ ELEKTRİK

Demirdağ, tescilli karbonsuz elektrik üretimi hakkında ise şu bilgileri verdi: “Smart Energy olarak gelecekte sanayinin çarklarının yeşil enerjiyle dönmesi için yatırımlarımıza hızla devam ediyoruz.  Son iki yılda 37 bin ton karbonun salımını engelledik. Bu doğaya 216 bin ağacın sağladığı katkıya eş değer bir miktarı ifade ediyor. Yıllık 20 MW karbonsuz elektrik üretimimizle tesislerimizi 10 yıllığına sertifikalandırdık. Bunu da sürdürülebilir kalkınma ve iklim eylem hedefleri doğrultusunda standartları geliştirip yöneten, alanında uluslararası bir lider olan Verra ile tescilledik.”

Smart Energy’nin bu sayede karbon piyasasına girdiğini ve artık karbon kredilerini kullanabileceğini belirten Demirdağ şunları söyledi: “Çevre ve sürdürülebilirlik konuları, Smart Energy’nin işinin ayrılmaz bir parçası. Düşük karbon ekonomisine geçişte, güneş enerjisinin yeri çok önemli. Bir yandan kendi faaliyetlerimizle karbonsuz elektrik üretimi sağlarken, şimdi emisyon azaltım sertifikalarımızla, kendi üretimimizden kaynaklanan karbon emisyonlarımızı sıfırlayacağız.”

KARBON PİYASASI BÜYÜYOR

Demirdağ, karbon kredisinin işleyişine ilişkin olarak da şu bilgileri verdi: “Sera gazı emisyonlarını azaltmanın önemini artık herkes biliyor. Pek çok üretici, sanayici enerji verimliliği ve diğer önlemlerle karbon ayak izlerini azalmaya çalışıyor. Ancak çoğu zaman bu konudaki hedeflere ulaşmak, karbon ayak izlerini en azından kısa vadede azaltmak mümkün olamayabiliyor. Kuruluşları bu hedeflere ulaştırmak karbon piyasalarını kullanarak, başka yerlerde sera gazı emisyonlarını azaltan bizim gibi firmaların ürettiği karbon kredilerini kullanarak emisyonlarını dengeleyebiliyor. Buna da ‘karbon piyasası’ deniyor. Karbon piyasasında Avrupa’da olduğu gibi ‘zorunlu’ ya da Türkiye’de olduğu gibi ‘gönüllü’ sistemler bulunuyor. Refinitiv'in yıllık Karbon Piyasası Yılı İncelemesi’ne göre; küresel karbon piyasası 2020 yılında yüzde 20 artarak yaklaşık 230 milyar Euro'ya ulaştı.”

İHRACATÇIYA BÜYÜK DESTEK

Avrupa Birliği'nin (AB) “Green Deal – Yeşil Anlaşma” politikası doğrultusunda Türkiye’de karbon ticaretinin öneminin giderek artacağına ve AB’nin üyelerine yapılacak ihracatta “karbon vergisi” uygulamaya başlayacağına dikkat çeken Demirdağ, “Smart Energy olarak bir yandan sanayicimizin ayak izini güneş enerjisi ile azaltmaya çalışırken diğer yandan karbon kredilerimiz ile de bunu destekleyeceğiz” diye konuştu.

Bu haber 1275 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
İhlas Holding, “yeşil dönüşüme” katıldı... 31.10.2024
Socar Türkiye'nin şirketi Millenicom'un satış süreci tamamlandı... 31.10.2024
Dicle Elektrik Ekipleri Kaçak Kontrolünde Tehdit Edildi... 31.10.2024
Naturelgaz, net karını 6 kat artırdı... 31.10.2024
İnci Holding 2023 Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı... 31.10.2024
STAR Rafineri’nin ilk planlı bakım duruşu başarıyla sona erdi... 31.10.2024
Ekol Lojistik Enerjisini Güneş’ten Alıyor... 31.10.2024
Bakan Bayraktar: Elektrik ve doğal gazda devlet desteği büyük... 31.10.2024
Gazprom, Linde şirketinden tazminat istiyor... 31.10.2024
Ford Otosan, Girişimcilerle Bir Araya Geldi... 31.10.2024
Mercedes, Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalıkla ilgili seminer düzenledi... 31.10.2024
Mercedes-Benz Türk, Kamyon Satış Bayileriyle Buluştu!... 31.10.2024

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.