Haber Ekonomi


Haberler > Otomotiv-Lastik Başlıkları

Norveç’te elektrikli otomobil satışları patladı

Güncelleme :16.12.2013

 Norveç’te yaşanan elektrikli otomobil devrimi, özellikle son üç yılda büyük ivme kazandı. Bu hızlı gelişmenin arkasında ise elektrikli otomobil sahiplerinin ve onlar tarafından kurulan organizasyonların yıllardır süren lobi çalışmaları var.

Norveç her ne kadar Avrupa’nın en büyük petrol üreticilerinden biri olsa da İskandinav ülkesinde elektrikli otomobil satışlarında patlama yaşanıyor. Devlet teşviklerinin de etkisiyle Norveç dünyada kişi başına en çok elektrikli otomobilin düştüğü ülke durumunda.

Bu yıl kendisine elektrikli otomobil alan 4 bin Norveçliden biri olan Espen Andreassen, Norveç’te genel olarak otomobillerin pahalı olmasına rağmen elektrikli otomobillerden vergi alınmadığı için böyle bir karar aldığını belirtti. Fakat Andreassen’i cezbeden sadece elektrikli araçların fiyatı değil. Bu araçlara normalde yasak olan otobüs şeritlerini kullanma izni de veriliyor. Böylece elektrikli araç sahipleri, iş çıkışı yoğunlaşan akşam trafiğinde yolda harcadıkları süreyi yarıya indirebiliyorlar, ailelerine daha çok zaman ayırabiliyorlar.

Lobi çalışmalarının meyvesi

Norveç’te yaşanan elektrikli otomobil devrimi, özellikle son üç yılda büyük ivme kazandı. Bu hızlı gelişmenin arkasında ise elektrikli otomobil sahiplerinin ve onlar tarafından kurulan organizasyonların yıllardır süren lobi çalışmaları var. Norveçli Elektrikli Otomobil Derneği Başkanı Snorre Sletvold elektrikli otomobillerin bugün sahip olduğu avantajları elde etmek için çok çalıştıklarının altını çizdi. İlk başta sadece ithalat vergisi ve ilk kayıt vergisinden muafiyet avantajı varken, elektrikli araç sahipleri şimdi bedava park yeri ve otoyollardan ücretsiz geçiş haklarına sahipler. Ayrıca katma değer vergisinden muaflar ve otobüs şeritlerini kullanabiliyorlar.

Devletten teşvik sözü

Norveç Parlamentosu 2017’ye kadar elektrikli otomobiller için daha kapsamlı bir teşvik sözü verdi. Fakat satış rakamları böyle devam ederse bu avantajlı uygulamaları tekrar gözden geçirmek gerekecek. Zira elektrikli otomobillerin kullanımı yaygınlaştıkça bu araçların otobüs şeritlerini tamamen kapatması ihtimali gündeme gelecek. Bu hiç de uzak bir ihtimal değil. Zira güncel bir anketin sonuçlarına göre Norveçlilerin yarısından fazlası, bir sonraki araç olarak hibrit ya da elektrikli bir otomobil satın almayı tasarlıyor.

Bu haber 3988 kere okunmuştur.
En Son Eklenen Başlıklar
AB, 2027’nin sonuna kadar Rusya'dan gaz alımını sonlandıracak ... 04.12.2025
Bakan Bayraktar: “Maden ihracatımız 6 milyar doları aşacak”... 04.12.2025
Tur Transit Lojistik, 45. yılını yeni MAN araç yatırımıyla taçlandırdı... 04.12.2025
Rusya'nın petrol ve doğal gaz gelirleri kasımda % 33,8 düştü... 04.12.2025
En Yakıt’tan Aralık’ta Avantajlı Yolculuk Fırsatı... 04.12.2025
Tekser, ISK-SODEX 2025 Fuarında Bir Kez Daha Boy Gösterdi!... 04.12.2025
Brisa’dan “Kışa Güvenli Hazırlık” Çağrısı... 04.12.2025
Rosatom'un Novolakskaya RES'inden Rusya Birleşik Elektrik Şebekesine Elektrik Verilmeye Başlandı ... 04.12.2025
Elektrikli Araçlarla Lojistik Dönüşümü Türkiye Ne Kadar Hazır?... 04.12.2025
Gözde Avcıoğlu Avdel, CMS Jant’a CIDO – OT/IT Direktörü Olarak Atandı... 04.12.2025
Beta Enerji, Engelliler Spor Kulübü’ne 3. Kez İsim Sponsoru Oldu... 04.12.2025
BOTAŞ, enerji şirketleri ENI ve SEFE ile iki uzun dönemli LNG anlaşması imzaladı... 04.12.2025

 

 

 

 
 
 
 

Copyright © 2015 - Tüm hakları saklıdır. EKONOMİ YAYINCILIK PAZR.SN.VE TİC.LTD.ŞTİ.